top of page
תמונת הסופר/תהילה תור

ינואר שכולו שנה חדשה

בוקר טוב לכולם, היום אנחנו נכנסים לחודש ינואר ומתחילים שנה חדשה. את הטור החודשי הפעם נקדיש למנהגי השנה החדשה ברחבי העולם (לא רק השנה הנוצרית). כל בוקר נמשיך להתמקד באירועי היום בהיסטוריה בפינת #היוםלפני בקבוצת הפייסבוק של צעירי רמת גן גבעתיים





בדתות שונות ובתרבויות שונות ברחבי העולם מקובל לציין את תחילת השנה החדשה בחג או ביום שמחה, זאת בהתאם למועד תחילת השנה המקומי ולמנהגים המקובלים באותה תרבות. בראשון לינואר, תאריך המציין את יום הברית מילה של ישו מקובל לחגוג את השנה החדשה על פי הדת הנוצרית. חשוב להבדיל בין ראש השנה הנוצרי לבין ה"נובי גוד", תחילת השנה החדשה במדינות ברית המועצות לשעבר, חג אשר אין לו מאפיינים דתיים והוא מסמל רק את תחילתה של השנה החדשה על פי לוח השנה הגרגוריאני. סוגייה מעניינת היא שעל פי הדת הנוצרית, הראשון לינואר הוא בעצם יום ברית המילה של ישו, כלומר מאפיין יהודי. אז איך חוגגים את הראשון לינואר ברחבי העולם?


ברוב מדינות העולם, ליל השנה החדשה נחוג במסיבות ועם החלפת התאריך נחתם בנשיקה. כמובן שישנם מאפיינים ואירועים בולטים בכל מדינה ובמדינה, למשל בניו יורק בכיכר ה"טיימס" נתלה כל שנה כדור זמן ענקי. בנוסף לכך נהוג לקיים גם מיסות. להבדיל מזאת את ה"נובי גוד" נהוג לחגוג יום כחג משפחתי ולשתות כוס שמפניה. תאמת שרואים את חגיגות הסילבסטר בחו"ל תמיד עולה בי החשק לטוס לשם פעם אחת, זה בהחלט נראה לי חוויה. אז איך נראות החגיגות ברחבי העולם.


 

גם לסינים יש ראש שנה משלהם, הוא נחוג כשמונה שבועות לפני תחילת האביב, בד"כ בחודשים ינואר ובפברואר (הלוח שנה הסיני הינו מבוסס ירח). באותו מועד גם הווייטנאמיים חוגגים את השנה החדשה. הטיבטים חוגגים את "לוסאר", אשר חל 5 יום מתחילת ראש השנה הטיבטי (שגם הוא מבוסס על הירח), כלומר התאריך משתנה משנה לשנה ולרוב חל בין ינואר למרץ. לקראת החג הם מנקים את הבתים (כבר אחלה רעיון), עורכים טקס ומגישים מאכלים מיוחדים.


ראש השנה היהודי נחוג ב-א' בתשרי (לרוב בחודשים ספטמבר ואוקטובר). כפי שכולנו יודעים נהוג לאכול תפוח בדבש (ושלל מאחלים מיוחדים) ובנוסף לכך לשלוח איש לחברו איגרות ברכה לשנה הטובה (היום זה כבר מסרים אלקטרונים..). ראש השנה היהודי הינו חג יהודי מהתורה (זאת להבדיל מחגים כמו חנוכה או פורים). חג זה פותח את עשרת ימי התשובה תרם יום הכיפורים. הידעתם, בראש השנה היהודי ישנם מאחלים מיוחדים שנהוג לאכול (סימני החג).


וכמובן, איך אפשר בלי ראש השנה המוסלמי, שם כל לוח השנה לא מסונכרן ובלגן אחד גדול (לכן כל שנה זה צץ במועד אחר. דווקא היום הראשון בשנה החדשה המוסלמית אינו נחשב כיום חג, אבל בחלק מהמדינות כן נהוג לציין אותו כיום חג. דרך אגב ישנם מדינות איסלמיות, למשל ערב הסעודית, שאוסרות לחגוג את ראש השנה האזרחי.


אז הפעם דיברנו קצת על השנה החדשה בתרבויות שונות, נקווה ששנת 2025 תהיה שנה יותר טובה מזו שהייתה (מאז 2020 אני אומרת את זה כל שנה) ושנראה קצת שפיות.





פוסטים קשורים

הצג הכול

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page