מה מאחורי איסור אכילת קטניות בפסח
- הילה תור
- 29 במרץ
- זמן קריאה 2 דקות
בוקר טוב לכולם, היום אנחנו פותחים את חודש אפריל שבמהלכו נחגוג את חג הפסח. כפי שכולנו יודעים בחג הפסח חל איסור לאכילת חמץ.. אך הרבה פעמים מופיע "כשר לפסח לאוכלי קטניות". את הטור החודש נקדיש לסוגיית הקטניות בפסח. כל בוקר נדון בהרחבה באירועי היום בהיסטוריה בפינתנו הקבועה בקבוצת הפייסבוק של צעירי רמת גן גבעתיים.

אז בואו ניישר קו, הקטניות אינן נחשבות חמץ, אז מאיפה מגיע בכלל נושא איסור אכילת הקטניות בפסח? והאם זה מנהג או מצווה? נתחיל בשאלה מה מוגדר כקטניה? קטניות היא משפחת צמחים בעלי פרחים הנמנית עם סדרת הקטניתאים. משפחה זו הינה השלישית בגודלה במספר המינים בעולם הצמחים ומיני הקטניות מהווים חלק מרכזי ובלתי נפרד מתזונת האדם. מינים מפוצים של קטניות הינם: אפונה, עדשים, אורז, שעועית, פול סויה ועוד. עלה השאלה אילו מיני קטניות נאסרים לאכול בחג הפסח. לקריאה נוספת על קטניות.
איסור אכילת קטניות בפסח הינו מנהג אשר התקבל בחלק מקהילות ישראל בגולה. כחלק ממנהג זה יש להימנע מאכילת מיני קטניות שונים כגון: אורז, שעועית, סויה, פול, עדשים וחומוס. אז מדוע יש להימנע מאכילת קטניות בפסח אם הן אינן חמץ? מכוון שקיים עבורם חשש לחימוץ. בסוגיה זו עולה השאלה האם זה אכן רלוונטי בימנו? הרי יש שלל חולי צליאק שצורכים אורז אז ברור שניתן להשיג אורז ללא חמץ. כיום המנהג נפוץ בעיקר בקרב עדות אשכנז. לקריאה מורחבת.

ישנם מספר מקרים שבהם התירו רבנים לקהילות לבשל את האיסור, בעת התייקרות התפוחי אדמה, במלחמת קרים, בשואה, במצור על ירושלים ובתקופת הצנע. סוגיה מעניינת מישהו פעם אמר לי שחולי צליאק יכולים לאכול חופשי קטניות בפסח כי אחרת אין להם מה לאכול.
אז מה אוכלים בפסח מי שנמנע מקטניות? שאלה טובה.. מצאתי לכם קצת מתכונים, ועוד כמה.
זה הכל להפעם, שיהיה לכולנו חג אביב שמח
Comments